diumenge, 31 de gener del 2010

Efecte "Boomerang"


Us heu empipat mai amb el vostre fill o la vostra filla? l'heu castigat mai? Segurament us heu trobat amb alguna situació de pèrdua de control de la situació, d'impotència per l'actitud de l'infant preguntant-vos perque passa els límits que li heu marcat o perque no fa el que li dieu, si penseu que realment és el millor per ell.

Dimecres passat vam poder assistir a una xerrada sobre els càstigs i els premis. Ens van explicar un munt de situacions de les quals ens hi vam sentir identificats i ens van donar possibles solucions o actituds per a millorar-les.

El contingut de la sessió va ser molt dens i s'em fa difícil fer menció a tot el que es va dir, però si que em vaig quedar amb la idea que els càstigs són dolents: Hem de marcar uns límits i no hem de permetre traspassar-los, però no a través de càstigs. Un nen castigat pot sentir ràbia i desafiament; es tornen pitjors, menys honestos i irresponsables i també més mentiders (per por a ser castigats no expliquen el que fan). Moltes vegades un càstig pot generar l'efecte "boomerang" i entrar en una roda de càstigs i malifetes que és difícil de sortir-ne. Cal que els hi donem oportunitats per rectificar, per agafar confiança i quan es porten bé han d'obtenir recompenses socials, no materials, com ara més afecte, felicitacions, atencions, petons, abraçades i més dedicació.

Per acabar uns quants consells per resoldre algunes situacions de crisis:
1. Comptar fins a 3.
2. Allunyar-se de la situació: canviar d'habitació, no parlar, mostrar indiferència
3. Mostrar els nostres sentiments, els nens es preocupen pels sentiments dels pares.
4. Descriure'ls-hi la situació del problema.
5. Motivar al canvi de comportament, enlloc de provocar-los a la rabieta.
6. Transformar una situació destructiva a una de constructiva.

La teoria sembla fàcil, però tots sabem que la pràctica és més dura. Però de ben segur que no us faltaran ocasions per practicar. Animeu-vos a provar-ho i a passar millors estones amb els vostres fills!

diumenge, 24 de gener del 2010

La quotidianitat dels infants

El passat dissabte es va inaugurar l'exposició "La quotidianitat dels infants" a la sala d'entitats del poble. Durant l'inauguració vam poder assistir a una xerrada a càrrec d'Eva Jansà, educadora de l'Escola Municipal de Barcelona en la qual vam poder escoltar i debatre sobre l'educació dels nens en diferents aspectes.

A l'exposició hi podreu trobar un munt de fotografies dels nens que han anat passant per l'Escola Bressol Pescallunes en diferents situacions. Es pot visitar fins el proper 27 de gener de 2/4 de 6 de la tarda fins a les 7.

Us la recomano. A continuació podeu veure una mostra d'algunes fotos del moment de la xerrada de dissabte i d'alguns detalls de l'exposició: